Cu ochii în ecrane: câte email-uri și mesaje prin Messenger, WhatsApp și alte aplicații se trimit în fiecare zi la nivel global

de: Ciprian Ioana
20 05. 2021

Cantitatea de informație generată zilnic pe internet e uriașă – de la postări și articole până la email-uri și mesaje trimise prin Messenger sau WhatsApp.

Trăim în era digitală ceea ce înseamnă că majoritatea timpului ni-l petrecem cu ochii în ecrane, fie că vorbim de laptop, telefon, PC sau televizor. Cantitatea de informație digitală e uriașă.

În 150 de ani, vom avea mai multă informație digitală decât atomi, scrie Libertatea, citându-l pe fizicianul român Melvin Vopson (Marian Vopsăroiu) în The Conversation.

Câte email-uri și mesaje se trimit prin Messenger, WhatsApp și altele

Datele prezentate de fizician arată că, în 2020, totalul de informații create și consumate în toată lumea a fost de 59 de zettabytes, echivalentul a 59 de trilioane de gigabytes, iar cifra s-ar putea tripla până în 2025. Într-un secol și jumătate, numărul de biți va depăși numărul atomilor de pe Pământ, e de părere specialistul.

Iată scenariul imaginat de acesta: un bit are mărimea unui monede de 3 milimetri. Un zettabyte (ZB) format dintr-o grămadă de astfel de monede ar avea o lungime de 2.550 de ani lumină. Asta înseamnă distanța până la cel mai apropiat sistem stelar, Alfa Centauri, parcursă de 600 de ori.

Cifrele arată că, în fiecare zi, producem 500 de milioane de tweet-uri, 298 de miliarde de e-mailuri, 4 milioane de GB de date Facebook, trimitem 65 de miliarde de mesaje pe WhatsApp și postăm pe YouTube 720.000 de ore de conținut. În 2018, cantitatea de informații digitale create în lume era de 33 de ZB, notează Malvin Vopson în The Conversation, și a ajuns la 59 de ZB în 2020.

Fizicianul estimează că vom atinge 175 de ZB până în 2025. Peste 150 de ani, numărul de biți ar putea depăși numărul de atomi de pe Pământ.

Tehnologia a făcut multe lucruri posibile, iar internetul conectează acum oameni din toate colțurile lumii.

Pe de altă parte, mulți specialiști atrag atenția că acest mediu poate fi dăunător dacă e utilizat în exces. Dependența de jocuri video a fost deja recunoscută drept afecțiune, dar unii psihologi se duc și mai departe și susțin că inclusiv adicția de rețele de socializare ca Facebook, Instagram și altele poate provoca depresie. 

Cantitatea de informație care-ți trece zilnic prin fața ochilor poate deveni mai mult decât copleșitoare.